Ladders en kooiladders als valpreventie

Bij gevelladders hebben we de keuze tussen kooiladders of klimbeveiligingssystemen.

Een klimbeveiligingssysteem moet hier prioriteit zijn omdat deze bij klimmen naar hoogte als ook in diepte optimale veiligheid biedt en bovendien de redding van een persoon met letsel mogelijk maakt. Niet alleen het leveren en het monteren van de ladders maar ook het ontwerp, de productie en montage van staalconstructies met daarbij behorende statische berekeningen behoren tot ons aanbod.

Onze ladders zijn in verschillende uitvoeringen en materialen leverbaar en voldoen vanzelfsprekend aan de meest actuele NEN Normen. Niet alleen gevelladders maar ook mobiele ladders zoals aanhaakladders en schuifladders leveren wij.

De voorgeschreven jaarlijkse keuring kunnen wij ook voor u verzorgen.

Keuring van ladders

Kooiladders en gevelladders zijn niet meer weg te denken als een veilige en praktische (dak)toegang tot gebouwen. De wet vereist dat er een veilige daktoegang of, in geval van nood, een veilige vluchtweg aanwezig is.

Is er aan of op jouw pand een kooi- of gevelladder bevestigd, dan draagt je als pandeigenaar daarvoor de verantwoording. Het is daarom verstandig kooiladders en gevelladders jaarlijks te laten inspecteren en keuren. Iedere kooiladder en de wijze waarop deze is aangebracht kan per situatie verschillen.

ALGA heeft gecertificeerde keurmeesters in dienst die iedere situatie kunnen beoordelen en toetsen aan de norm NEN-EN ISO 14122-4. Onze keurmeesters werken aan de hand van een vooropgestelde checklist, zodat we er zeker van zijn dat alle cruciale onderdelen die de norm NEN-EN-ISO 12144-4 omschrijft, worden geïnspecteerd. Je hoeft na de keuring niet meer te twijfelen aan het veilig kunnen gebruiken van jouw kooi- of gevelladder.

Het keuren van kooiladders gaat net even verder, omdat je, naast eisen waar de ladder aan moet voldoen, ook kijkt naar de situatie rond de ladder (vertrekplaats). Ook de aankomstplaats, dus de dak situatie en/of dakrandbeveiliging, de manier van verankering, en de weersinvloeden op het materiaal worden in deze inspecties meegenomen.

Werkwijze van onze keuringen

Wij zijn gecertificeerd om ladders, trappen & steigers te mogen keuren. Na het uitvoeren van de keuring sturen we alles retour inclusief certificaat. Het keuren van het materiaal kan zowel bij ons bedrijf als op locatie (tegen reistijd- en kilometervergoeding).

Het is wettelijk verplicht om ladders, trappen, steigers, klim-, hijsmaterialen, PBM's (PBM staat voor persoonlijke berschermingsmiddelen) minimaal één keer per jaar te laten keuren. 
De keuring en inspectie mag niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. Het is wettelijk zo geregeld dat enkel personen/bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn deze keuring mogen uitvoeren. Wij hebben deze certificering en verzorgen de volledige keuring van ladders, trappen en steigers én de registratie hiervan.


Na de keuring zal de retourzending worden voorzien van;

  • Goedgekeurde producten
  • Afgekeurde producten (Worden gemarkeerd)
  • Eventueel vervangende artikelen (Gaat altijd in overleg)
  • Keuringsrapport